Festival op ’t Eiland

Van 16 juli t/m 22 juli 2022 presenteerde Kunstvat een drietal beeldende kunstinstallaties tijdens de Vierdaagsefeesten op Festival op ’t Eiland. Deelnemende kunstenaars waren Rob Sweere en Karel van der Eijk.

Rob Sweere – Contemplatorium 

Rob Sweere is bekend van zijn constructies waarmee de bezoeker op een door hem aangeboden manier de wereld om zich heen op een intense manier kan ervaren. Het Contemplatorium is een combinatie tussen sculptuur, landschapsvormgeving en ervaringskunst. Een installatie die voortdurend in de tijd zal groeien en veranderen. Het bestaat uit meerdere objecten en looplijnen die aan elkaar verbonden worden tot 1 werk. Deze objecten en lijnen (iedere lijn is 3 meter lang) kunnen verplaatst en verlengd worden. Het thema, vormgeving en materiaal blijft in stand. Het Contemplatorium nodigt uit om erop en er doorheen te lopen, om de zichtlijnen te ontdekken. Een instrument voor het oefenen van nieuwe ervaringen en relaties, om verdieping te vinden in onze verbondenheid met alles om ons heen. Met natuurelementen als licht, aarde, lucht en wind en onze relaties daartoe.

Karel van der Eijk 

Karel van der Eijk vervaardigt geluidsculpturen en (inflatable) installaties waarin hij de relatie tussen object, klank en mechanica op een vrolijk makende manier inzichtelijk maakt. Vaak werkt hij met afvalmaterialen die hij een nieuw leven geeft en waarbij hij de elementen van de natuur een rol laat spelen. Voor ‘t Eiland maakte hij ‘aangespoelde opblaasbeesten’ van zwerf-afvalplastic, samen met het publiek. Zijn objecten spreken een brede doelgroep aan, van jong tot oud. Karel maakte eerder interactieve installaties voor festivals als TweeTakt, Lowlands en Biënnale Gelderland.

Rob Sweere – EYELEVEL

Wanneer heb jij voor het laatst écht oog in oog gestaan met een kunstwerk? Uit onderzoek blijkt dat we slechts een aantal seconden naar een kunstwerk kijken. Onze ogen glijden vlug-vlug over een schilderij en richten zich dan alweer op het beeld ernaast. Valt er niet veel meer te ontdekken als je langer naar een tekening, installatie of foto kijkt? Neem plaats in de mobiele installatie EYELEVEL, ontworpen door Rob Sweere, voor een 1 op 1 ontmoeting met een kunstwerk. Het enige dat aanwezig is ben jij, het werk en een koptelefoon. In een audio voice-over nemen hiphop artiest en presentator Simon Mamahit en schrijver Jaap Robben je mee in hun persoonlijke beleving van een kunstwerk van Mirka Farabegoli en Isabelle Wenzel. Een fysieke ervaring die je zintuigen verfrist en je kijk op kunst hopelijk doet verrassen.