Kunstroute Zoeklicht

Tijdens de Kunstnacht in 2019 presenteerde Stichting Kunstvat voor het eerst een beeldende kunstroute door de stad: Zoeklicht. Bezoekers konden op pad in het donker, op zoek naar de zes kunstinstallaties die op onverwachte plekken gepresenteerd werden.

JORDAN ARTISAN
CONSTRUCTION SIGHT

Festivalhekken, een object waar je zo aan voorbij loopt. Niks bijzonders, of wel? Waar de hekken normaal gesproken puur functioneel een terrein afbakenen, spelen ze in het nieuwe sculptuur van Jordan Artisan juist de hoofdrol als kunstobject. Construction Sight is een multidisciplinair podium voor muziek, theater en performancekunst. In dit sculptuur zie je een bijzondere dansperformances of muziekoptredens.

FRANK & MICHIEL
THE CAMEO SERIES, PILOT EDITION

Hoe zou het zijn om het nieuwe model van Chanel te spelen? Kunstenaarsduo Frank & Michiel nodigt iedereen uit om de ster in een bekende reclame te spelen, op de filmset van hun al bekende project The Cameo Series. Tijdens deze pilot editie worden in samenwerking met Expo Bart voor het eerst vier filmsets bij elkaar gebracht. Frank & Michiel onderzoeken thema’s als hedendaags individualisme en zelfpresentatie en maken de mythische rol van ‘het model’ voor iedereen toegankelijk. De sets zijn letterlijk gekopieerd uit bestaande commercials van grote bedrijven, zoals Gucci, Nike en Chanel. Deze miljoenenproducties worden met huis-, tuin- en keukenmiddelen zo secuur mogelijk nagebouwd.

WESSEL VERRIJT: OPTOCHT DER AUTONOMEN

De kunststoet van kunstenaar Wessel Verrijt (1992) raast door het centrum van Nijmegen. Tijdens de Kunstnacht vertegenwoordigt hij kunstcollectief Derde Wal. Zijn processie komt in beweging vanaf Doornroosje en trekt daarna door de hele binnenstad. Je weet dus maar nooit waar je zijn kunstwerken tegen het lijf loopt. Wessel Verrijt (Eindhoven, 1992) is vorig jaar afgestudeerd met de Optocht Der Autonomen. Met zijn provisorische bouwwerken reist hij als een kermis van plek naar plek. Hij maakt gebruik van sculptuur, installatie, collage, kinetische beweging en performance en bundelt deze tot één kunstwerk.

MUSEUM ARNHEM & LUX: MELANIE BONAJO
NIGHT SOIL – NOCTURNAL GARDENING EN ARNHEMSE MEISJES

Op het openluchtscherm op het Mariënburgplein is doorlopend het videowerk van de Nederlandse hedendaagse kunstenaar Melanie Bonajo te zien. Zij brengt met haar filmcamera onalledaagse situaties en leefgemeenschappen in beeld. In Night Soil – Nocturnal Gardening (2016) zijn vier vrouwen te zien die dicht bij de natuur leven, ver weg van de consumptiemaatschappij. Danscollectief de Arnhemse Meisjes hebben een performance gemaakt, geïnspireerd op het videokunstwerk. De performance ‘see me notice you’ is te zien om 22:00 en om 23:00 buiten op het Mariënburgplein.

JERRY KOWALSKY: AMPLIFIED DISTURBANCE

De Nederlandse kunstenaar Jerry Kowalsky woont en werkt in Berlijn en maakt indrukwekkende sculpturen van karton. Eerder dit jaar werkte hij aan een nieuw sculptuur tijdens een werkperiode in Expo Bart en deed hij onderzoek naar het produceren van klanken. Tijdens de Kunstnacht presenteert hij opnieuw het resultaat van deze onderzoeksperiode en is de reusachtige kartonnen hoorn te zien buiten op het Honigcomplex tussen Galerie Bart en STOOM.

LEANDER HAAITSMA: LAY & WALK AWAY

Tijdens je nachtelijke bezoek aan Museum het Valkhof stuit je op de theatrale, tragikomische installatie van kunstenaar Leander Haaitsma. Ze gebruikt haar eigen lichaam als kunstobject, waarbij ze de werkelijkheid manipuleert en de toeschouwer op het verkeerde been zet.

Mede mogelijk gemaakt door: